Toen op 28 augustus 1939 het Nederlandse leger werd gemobiliseerd, ging dat ook aan Delft niet ongemerkt voorbij. Militairen uit Brabant (van het 6e depot infanterie bestaande uit militairen die nog in opleiding waren en daarom ver de eventuele frontlijn werden gestationeerd) werden in Delft en Rijswijk ondergebracht. Naast de aanwezige militaire gebouwen in Delft (zoals op de Paardenmarkt, van Leeuwenhoeksingel en Buitenwatersloot (kogelgieterij) werden er gebouwen van de TH en diverse scholen gebruikt om de militairen onder te brengen. Zo zat het hoofdkwartier van het 3e depotbataljon in de HBS aan de mijnbouwstraat. Ook was er een compagnie bestaande uit studenten die door aansluiting hierbij hun studie konden voortzetten en toch aan hun dienstplicht voldeden. Deze TH compagnie was gelegerd in een TH gebouw aan het Oostplantsoen. Het genoemde 3e depotbataljon en de TH compagnie zouden zich in de meidagen duchtig weren.

Rond deze militairen ontstond een hele industrie van souvenirs die later moesten herinneren aan deze periode zoals lepeltjes, brievenopeners etc. Ook werden tijdschriften uitgegeven voor de militairen waarvan De Wacht het meest bekend is. Van dit blad werden 26 nummers uitgegeven, waarvan de laatste op 11 mei 1940, een dag na het uitbreken van de oorlog. Dit nummer is dan ook erg zeldzaam.

Souvenirs
Souvernirs

Terwijl onze militairen, vertrouwend op onze neutraliteit de boel niet zo serieus namen, was Duitsland inmiddels begonnen met zijn voorbereidingen. Ongestoord kon door Duitse militairen (in burger) door onze stellingen worden gewandeld en alles in kaart brengen.