Unieke tentoonstelling in OPEN over oorlog en vrijheid in Delft

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dichtbij, ver weg, lang geleden of vandaag: Op veel plekken in de wereld wordt nog steeds voor vrijheid gevochten.

Delft kreeg ruim 75 jaar geleden net als de rest van Nederland zijn vrijheid terug na 5 jaar bezetting in de Tweede wereldoorlog. Van 19 april tot en met 15 mei is in OPEN de tentoonstelling Vrijheid over Delft tijdens de bezetting en de bevrijding.

Oog in oog met originele voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog
Bert van Puffelen, geboren en getogen in Delft, is al 52 jaar een fervent verzamelaar van alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. In OPEN is een deel van zijn collectie te zien. De objecten vertellen de verhalen over oorlog en de bevrijding.

De tentoonstelling wordt op 21 april officieel geopend. Tijdens de opening zal Libertum, het vroegere Verzetsmuseum Zuid-Holland, een aantal unieke foto’s overhandigen aan het Stadsarchief Delft. Deze foto’s zijn gemaakt na de ‘pistolenkraak’ op het politiebureau in Delft.

Een verhaal dat verteld moet worden

De oorlog en vrijheid kennen vele verhalen. Vanuit de geschiedenis en van nu. Hoe indrukwekkend is het als zo’n verhaal wordt voorgelezen of verteld? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zijn er diverse voorleesmiddagen voor kinderen. Voor volwassenen zijn er vertelavonden. Bert van Puffelen vertelt zijn verhaal tijdens een van de wandelingen door de Wippolder. Eigen verhalen over vrijheid worden geschreven tijdens de workshops of achtergelaten in een van de houten vrijheidsbomen in OPEN.

Meer weten?
Op de website OPENDelft.info lees je meer over de activiteiten, data en tijden. Informatie over de wandeling vind je op de website van Delftvrij.nl.

Onderstaand een impressie van de opening en een interview met Bert van Puffelen

Impressie van de opening
Interview met Bert van Puffelen